Adomas Mickevičius

Biografija

Jis gimė 1798m. gruodžio 24d. Zaosėje, netoli Naugarduko (dab. Baltarusijoje).
Studijavo Vilniaus universitete. Dalyvavo slaptos filomatų ir filaretų draugijos veikloje. Mokytojavo Kaune. 

Įtaka Lietuvai
Adomas Mickevičius įėjo į pasaulinę literatūrą kaip kovingas romantikas: karštai gynė tautos ir asmenybės teisę į laisvę, protestavo prieš baudžiavą, kvietė į kovą prieš galingą anuomet reakcijos tvirtovę – carizmą.
Jis visokeriopai puoselėjo meilę gimtajam kraštui bei jo istorijai. Kaip ir kiti to meto romantikai, skelbėsi esąs kilme – lietuvis, tautybe – lenkas. Paskatino romantizmo reiškimąsi Lietuvoje.

Kūryba.
Lietuva A. Mickevičiaus kūryboje buvo labai svarbi. Ypač didelį dėmesį skyrė Lietuvos istorijai. Išaukštino lietuvius kovojusius su kryžiuočiais. Aprašė Lietuvos gamtą.

„Vėlinės“
Poetas yra sakęs, kad pradinė poemos idėja yra buvusi „tikėjimas neregimojo, nematerialiojo pasaulio įtaka žmonių veiklos ir mąstymo sferai”.
Egzistuoja 4 kūrinio dalys. III dalis, parašyta 1832 metais, laikoma svarbiausia. Ši „vėlinių“ dalis buvo uždrausta Lietuvoje, ji susijusi su 1831 metų sukilimu Lenkijoje ir Lietuvoje.

„Ponas Tadas“
Paskutinis didelis A. Mickevičiaus kūrinys. Epinis pasakojimas. Jį parašė apimtas ilgesio Lietuvai. Poetizuojama Lietuvos gamta, sukurta daug ryškių lyrinių Lietuvos kraštovaizdžio paveikslų, epiškų senosios Lietuvos buities, kasdienio gyvenimo vaizdų.