Nesudeginti Žemaitės laiškai

Biografinį romaną „Žemaitės paslaptis“ parašiusi Aldona Ruseckaitė atskleidė daug rašytojos paslapčių ir dramatiškų gyvenimo vingių, apie kuriuos iš mokyklinės programos nieko nežinota. Daugeliui ji iki šiol buvo tik paprasta kaimo moterėlė su skara, o jos kūryba atrodė visiška atgyvena.

Tačiau Vilniaus mažasis teatras pagal Žemaitės apsakymą „Marti“ neseniai pastatė aktualiai ir šiomis dienomis skambantį spektaklį (rež. Gabrielė Tuminaitė). O su rašytoja A. Ruseckaite kalbėjomės apie Žemaitės gyvenimą, kuris būtų vertas intriguojamo filmo. Pastaruoju metu iš naujo atsigręžus į Žemaitę akivaizdu, kad ji ir jos kūryba iki galo neįvertinta.

Įsigilinusi į Žemaitės gyvenimą, perskaičiusi jos slapčiausius laiškus, Maironio lietuvių literatūros muziejaus direktorė, Žemaitės literatūrinės premijos laureatė A. Ruseckaitė pažino ją kaip labai stiprią, temperamentingą moterį. Biografiniame romane „Žemaitės paslaptis“ mūsų literatūros klasikė Julija Žymantienė-Žemaitė (1845–1921) suspindi naujomis spalvomis.

Daugiau skaitykite: 

Nesudeginti Žemaitės laiškai


© Lietuvos žinios

Autorius Petras Gedvilas

Svetainės administratorius

Peržiūrėti visus įrašus, kuriuos parašė Petras Gedvilas →