Su lituanistais tariamasi apie 2019 metų brandos egzaminų vertinimą

Nacionaliniame egzaminų centre  vyko susitikimas su lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio brandos egzamino (toliau – VBE) kandidatų darbų vertinimo komisijos pirmininke ir vyresniosiomis vertintojomis. Susitikime aptartas 2018 metų vertinimo procesas, planuojamos veiklos, rengiantis 2019 metų brandos egzaminų sesijai.

Atsižvelgiant į tai, kad lietuvių kalbos ir literatūros VBE  kandidatų darbų vertinimas yra vienas sudėtingiausių ir ilgiausiai trunkančių procesų, buvo tartasi, kaip šį procesą daryti efektyvesnį ir užtikrinti vertinimo kokybę.

Lietuvių kalbos ir literatūros VBE vertintojoms buvo pristatyta 2018 metų brandos egzaminų sesijoje fizikos ir informacinių technologijų VBE vertintojų naudota nuotolinio elektroninio vertinimo aplinka. RM Assessment elektroninio vertinimo aplinka leidžia vertintojams koncentruotis į vertinimą, o ne į logistikos detales. Joje automatiškai skaičiuojamos vertintojų žymimos klaidos, skiriami taškai, nereikia skirti laiko lipdukams klijuoti ir taškams perrašyti iš kandidato darbo į vertinimo lapą. Anot lietuvių kalbos ir literatūros VBE kandidatų darbų vertinimo komisijos pirmininkės Daivos Stukienės, „tokia vertinimo aplinka yra intuityviai valdoma, neperkrauta pertekline informacija, turinio aspektus, už kuriuos skiriami ar atimami taškai, mokinių daromas klaidas galima žymėti darbe, o ne darbo paraštėse, kas yra daroma kai vertinamas darbo originalas. Taip pat galima palikti komentarą, kodėl toje vietoje pažymėta klaida.  Automatinis pažymėtų (pavyzdžiui, rašybos, skyrybos ar kitų) klaidų bei skirtų taškų sumos suskaičiavimas taupytų vertintojo darbo laiką. Akivaizdu, kad ši sistema yra nepalyginamai pranašesnė už dabar vertintojų mokymams naudojamą elektroninę aplinką. Išbandžiusių šią aplinką ir įvertinusių jos galimybes vertintojų reakcijos leidžia mąstyti apie vis didesnį minėtos aplinkos panaudojimą vertinant visų mokomųjų dalykų kandidatų darbus“.

2019 metais numatoma, kad dalis lietuvių kalbos ir literatūros VBE kandidatų darbų bus vertinama elektroniniu nuotoliniu būdu. Planuojama, kad tokiu  būdu, dar nepasibaigus ugdymo procesui, į jį galėtų įsitrauktų apie 100 to pageidaujančių patyrusių vertintojų, kurie vertintų vienos rašinio temos darbus. Kitos rašinių dalies vertinimas vyktų tradiciniu būdu, pasibaigus ugdymo procesui, birželio – liepos mėn.

Kaip ir kasmet, su lituanistų bendruomene iki lapkričio 15 d. bus tariamasi dėl egzamino vertinimo kriterijų tikslinimo, 2019 metų pavasarį planuojami vertintojų mokymai, skirti vertinimo kriterijams aptarti ir susipažinti su nuotolinio elektroninio vertinimo sistema.

NEC informacija

Autorius Petras Gedvilas

Svetainės administratorius

Peržiūrėti visus įrašus, kuriuos parašė Petras Gedvilas →