Monkevičius: užsienyje mokslo metai jau užbaigti, vaikai perkelti į aukštesnes klases, tą svarstome ir mes

„Mokslo metai kai kuriose šalyse yra užbaigiami, vaikai perkeliami į kitą klasę su mintimi, kad kitais metais mokymosi procesas bus intensyvesnis. Tokius variantus mes taip pat svarstome. Yra sudaryta komisija, kuri per porą savaičių turėtų įvertinti visas aplinkybes“, – LRT RADIJUI sako švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.

Nuo šiandien visos Lietuvos švietimo įstaigos turi pereiti prie nuotolinio mokymo. Kai kurios privačios mokyklos nuotolinį mokymą pradėjo jau anksčiau. Nuo šiandien tikimasi itin didelės interneto apgulties, nes prisijungti turėtų ir visos valstybinės mokyklos.

Prieš kelias savaites 8 proc. mokyklų teigė, kad joms bus sunku įgyvendinti nuotolinį mokymą. Švietimo, mokslo ir sporto ministras A. Monkevičius sako norintis pasidžiaugti, kad mokyklų vadovai ir mokytojai per tas savaites, kuomet mokiniai atostogavo, išties daug dirbo. „Šalyje nerasime nei vienos mokyklos, kuri vienokiu ar kitokiu būdu nepradėtų šiandien vykdyti nuotolinio mokymo“, – sako ministras.

Jis taip pat tikina, kad per artimiausias kelias savaites socialiai remtinus vaikus pasieks žadėti 35 tūkst. kompiuterių. Ministras dėkoja ir verslui bei nevyriausybinėms organizacijoms. Anot jo, šios iniciatyvos padeda ne tik šiuo išskirtiniu metu, bet ir apskritai modernizuoti švietimo sistemą.

Vaiko teisių specialistai sako, kad dėl to, jog vaikai neišeina į mokyklas, padaugėjo smurto šeimose. Norima, kad vaikai iš tokių nesaugių šeimų galėtų ateiti į mokyklas konsultuotis po vieną.

„Kiekvienoje mokykloje yra skirtinga situacija. Reikia laikytis medikų rekomendacijų, daryti, kaip jie pataria. Žinoma, mokyklos gali taikyti tokį mokymo metodą, tačiau tą daryti turi labai apdairiai. Negali būti bendros rekomendacijos. Tai labai individualu, tai, kas darosi šeimoje. Socialiniai pedagogai, mokytojai, savivaldybės darbuotojai turi matyti, kas vyksta tam tikroje šeimoje, – sako A. Monkevičius. – Jei yra kažkokių įtampų, reikia ieškoti būdų, kaip tokiai šeimai padėti.“

Šalies universitetai skelbia, kad šiuos mokslo metus užbaigs nuotoliniu būdu. Ministras tikisi, kad jei pavyks suvaldyti pandemiją, įprastas mokyklų gyvenimas galėtų grįžti balandžio pabaigoje arba gegužės mėnesį.

„Blogiausiu atveju galime mokslo metus užbaigti anksčiau nuotoliniu būdu, – sako ministras. – Yra įvairūs sprendimai aplinkinėse šalyse. Mokslo metai kai kuriose šalyse yra užbaigiami, vaikai perkeliami į kitą klasę su mintimi, kad kitais metais mokymosi procesas bus intensyvesnis. Tokius variantus mes taip pat svarstome. Yra sudaryta komisija, kuri per porą savaičių turėtų įvertinti visas aplinkybes. Kontaktuojame su visais Europos Sąjungos ministrais, turime bendrus pasitarimus. Norime, kad tie sprendimai, kiek galima, būtų panašesni. Tariamės ir su savo bendruomene: su tėvais, su mokytojais, su mokslininkais. Galvojame, kad per dvi savaites turėsime galutinius sprendimus.“

Visas straipsnis:

Monkevičius: užsienyje mokslo metai jau užbaigti, vaikai perkelti į aukštesnes klases, tą svarstome ir mes

Autorius Petras Gedvilas

Svetainės administratorius

Peržiūrėti visus įrašus, kuriuos parašė Petras Gedvilas →