LLTI kviečia į pokalbį „Humanitarika mokykloje: kokios jos reikia mūsų vaikams ir jaunimui?“

Spalio 18 d., penktadienį, 13 val., Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas (Antakalnio g. 6, Centrinių rūmų II aukšto salėje, Vilniuje) kviečia į diskusiją „Humanitarika mokykloje: kokios jos reikia mūsų vaikams ir jaunimui?“

Lietuvių kalbos ir literatūros, istorijos mokyklinės programos, vadovėliai, egzaminai nuolat sulaukia mokytojų, mokinių, tėvų kritikos. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija artimiausiu laiku ketina atnaujinti pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo bendrąsias programas. Ji jau yra viešai paskelbusi Bendrųjų programų atnaujinimo gairių projektą: https://www.mokykla2030.lt/

Mokyklinės humanitarikos bėdas kelia ir mokslininkai. Grupė jų yra parengusi ir visuomenei pristačiusi „Lietuvos humanitarinių mokslų raudonąją knygą“, kurioje pateikia pasiūlymų ir dėl humanitarinių dalykų mokykloje:

https://www.academia.edu/40198013/Lietuvos_humanitarini%C5%B3_moksl%C5%B3_Raudonoji_knyga

Bendroje mokslininkų, mokytojų ir jaunimo diskusijoje kviečiama aptarti, kokia šiandien būtų mokyklinės humanitarikos paskirtis. Kokie humanitarinio išsilavinimo pagrindai reikalingi Lietuvos moksleiviams? Kokie mokomieji dalykai ir kaip šiuos pagrindus galėtų suteikti? Kaip dabartinius humanitarinius dalykus reikėtų atnaujinti – ką pakeisti, ko atsisakyti, kuo papildyti? O gal atėjo laikas keisti pačią dalykų sąrangą, į mokyklas įsileisti naujų humanitarinių disciplinų?

Diskusijoje dalyvaus mokytojų asociacijų lyderiai, studentai, mokslininkai Viktorija Daujotytė, Ingė Lukšaitė, Naglis Kardelis, Ramunė Šmigelskytė, Aurelija Tamulionienė, Vilija Targamadzė, Regimantas Tamošaitis.

Laukiami visi, kuriems rūpi humanitarikos likimas Lietuvos mokyklose

STRAIPSNIO NUORODA

Autorius Petras Gedvilas

Svetainės administratorius

Peržiūrėti visus įrašus, kuriuos parašė Petras Gedvilas →