Jau paskutiniai praktiniai patarimai einantiems laikyti lietuvių kalbos ir literatūros egzamino

Kolegės Elžbietos Banytės patarimai kandidatams:

  1. Darkart peržiūrėkite, kokie tekstai bus kompiuteryje.
  2. Konspektuose svarbiausias vietas spalvotai pasibraukite.
  3. Vakare nebesimokykite. Išeikite pasivaikščioti ar (lengvai) pasportuoti.
  4. Susiorganizuokite transportą iš vakaro ir pasirūpinkite, kad prie mokyklos būtumėte ne vėliau negu 8:25.
  5. Iš vakaro susidėkite daiktus. Nepamirškite asmens dokumento ir juodai rašančių tušinukų. Neimkite pieštuko ir trintuko, nes dar kils pagunda su juo kažką rašyti ir paskui vedžioti… Ir galite nespėti.
  6. Laiku nueikite miegoti. Net jei neužmigsite, negerkite vaistų.
  7. Ryte pavalgykite angliavandenių su baltymais – dribsnių su jogurtu ar pan. Jeigu prisirysite mėsos, kraujas nukeliaus į žarnyną, o ne į smegenis. Jeigu nieko nevalgysite, iki 13:00 val. tikrai gali įsisopti galvą.
  8. Dar maždaug per pusvalandį nesistengdami detaliai skaityti peržvelkite spalvotai pabrauktas konspektų vietas (tinka tiems, kurių atmintis vizualinė: jų, pasak psichologų, apie 70 proc.).
  9. Rinkdamiesi temą iškart galvokite apie autorius ir jų kontekstus.
  10. Pasidarykite rašinio planą: juodraštyje užsirašykite pagrindinę mintį ir tokį planą, koks jums labiausiai patinka: „4 kampai“, pastraipų teiginiai etc.
  11. Prie teiginių būtinai juodraštyje sau pasirašykite autorių pavyzdžių: 10 min. eikite prie kompiuterio būtent dabar (t. y. po valandos), o ne egzamino pabaigoje, nes tikėtina, kad tada visiems kils geriausių idėjų – gal net ir jums, todėl neišnaudokite viso laiko iškart.
  12. Naudokitės žodynu rašybai pasitikrinti, o ne žodžių reikšmėms nurašinėti.
  13. Parašę juodraštį pasėdėkite ir pažiūrėkite pro langą bent 5-7 min. Tada juodraštį skaitykite ir redaguokite.
  14. Nebijokite parašyti daugiau negu 500 žodžių: jei turite, ką pasakyti, vadinasi, esate įsigilinę į temą. Kita vertus, nekartokite nuolat to paties.
  15. Patarimas tiems, kurie daro rašybos klaidų: skaitykite skiemenimis. Krutinkite lūpas įsivaizduodami, kad tariate garsus. Užtruksite ilgiau, bet ištaisysite daugiau klaidų.
  16. Patarimas tiems, kurie daro skyrybos klaidų: galvokite apie junginių (išplėstinių pažyminių, šalutinių dėmenų, išplėstinių aplinkybių etc.) ribas. Tai padės šiuos junginius išskirti iš abiejų pusių.
  17. Suredagavę juodraštį, dar truputį pasėdėkite ir pažiūrėkite pro langą. Tada imkitės perrašinėti.
  18. Perrašinėdami nebijokite tvarkingai (!) nubraukti ar įterpti žodį – nubraukite ir parašykite žodį šalia arba viršuje. Negalima naudoti korektūros priemonių arba užtušuoti.
  19. Nepaišykite paraštėse gėlyčių arba katukų 😊 ar ko kito. Tai gali būti interpretuota kaip slapti „atpažinimo ženklai“ vertintojams.
  20. Perrašę dar truputį pasėdėkite, pažiūrėkite pro langą. Užsimerkite. Pamasažuokite akis. Padarykite akių mankštą. Visą gyvenimą turiu problemų su regėjimu: jeigu ne pauzės, tikriausiai nebūčiau taip sėkmingai baigusi mokyklos.
  21. Skaitykite švarraštį. Nebijokite tvarkingai (!) šį bei tą pataisyti.
  22. Dar pasėdėkite.
  23. Darkart skaitykite švarraštį, jei spėjate.
  24. Remdamiesi šiomis instrukcijomis veikiausiai išnaudosite visas 4 val. Tai gerai. Neskubėkite išbėgti: per pusvalandį pasaulis išgelbstimas tik Holivudo filmuose.
  25. Atiduokite darbą ir eikite nusipirkti ko nors skanaus arba gražaus.

Straipsnio nuoroda:

Jau paskutiniai praktiniai patarimai einantiems laikyti lietuvių kalbos ir literatūros egzamino

Autorius Petras Gedvilas

Svetainės administratorius

Peržiūrėti visus įrašus, kuriuos parašė Petras Gedvilas →