Aktorių ansamblio „DEGAM” spektaklis „Laimės žiburys. Daugtaškis”

Aktorių ansamblis „DEGAM“ nori atvykti į Jūsų mokyklą!

Laimės žiburys. Daugtaškis
Interaktyvus spektaklis vyresniųjų klasių moksleiviams.

Data: spalio 4 d.

Premjera: 2018 m.
Režisierius: Gintaras Liutkevičius
Dramaturgė: Lina Simutytė
Dailininkė: Viktorija Bugajenko (Zefyras)
Aktoriai: Jovita Jankelaitytė, Šarūnas Gedvilas, Rokas Petrauskas
TRUKMĖ: 50 min.

Sukurti šį spektaklį inspiravo Jono Biliūno apsakymas „Laimės žiburys“ – rašytojo moralinis testamentas, kurio pagrindinė idėja – žmogus gali būti laimingas tik aukodamasis kito žmogaus ar visuomenės interesams, o pati auka prasminga tik tuomet, kai ji nėra atlyginama.

Biliūniškosios laimės sampratos aktualumas, šiuolaikinio jaunimo laimės ir gyvenimo prasmės paieškos – svarbiausi šio spektaklio motyvai.

Spektaklio kūrimo procese dalyvavo Šalčininkų Lietuvos tūkstantmečio gimnazijos 10 –12 klasių moksleiviai. Jie kūrė istorijas, monologus apie tai, kaip jie supranta laimę: kas padeda ir kas trukdo būti laimingais. Šie tekstai – kartais lyriški, o kartais skaudūs – ir sudaro šio spektaklio, tyrinėjančio laimės sampratą šiuolaikinio jauno žmogaus akimis, pagrindą.

Šis spektaklis – lyg dabartinės jaunosios kartos veidas. Tai gyva, čia ir dabar vykstanti diskusija laimės, gyvenimo prasmės temomis, kurios šiais technologijų ir informacijos laikais dažnai nustumiamos į virtualią erdvę ar net pamirštamos. Tai teatrine forma išreikštas J. Biliūno apsakyme išsakytų ir dabartinio jauno žmogaus vertybių dialogas.

J. Biliūno kūrinys baigiasi daugtaškiu, palikdamas skaitytojui pačiam rasti atsakymą į keliamus klausimus. Spektaklio pavadinimas taip pat su daugtaškiu. Nėra galutinio atsakymo, kas yra laimė. Yra tik nepaliaujamas jos siekimas…

Spektaklis skirtas jaunajai, bręstančiai kartai – vyresniųjų (7–12) klasių moksleiviams, kuriems spektaklio temos ypač aktualios. Tačiau savo problematika bei turiniu jis bus įdomus ir vyresniems žiūrovams.

Šalčininkų Lietuvos tūkstantmečio gimnazijos lietuvių kalbos mokytojos Lilijos Zdramytės-Jankauskienės atsiliepimas:

„Jaunimas žaidė, juokavo, jei išdrįso – atskleidė net intymius dalykus. Viso to reikėjo, kad būtų galima sukurti istorijas apie LAIMĖS ŽIBURĮ. Ir tebūnie pagrindinis autorius liko Jonas Biliūnas. Mums tik garbė, kad prie klasiko idėjos derėjo šiuolaikinių jaunuolių laimės samprata. Gal paprastesnė, gal asmeniškesnė. Bet jiems dar viskas prieš akis. Labai džiugu, kad gimnazija sulaukė tokios kūrybinės galimybės, kuri paskatino mokinius atsiverti, pasvarstyti, išmėginti save ir džiaugtis puikiu baigiamuoju darbu. Spektaklis buvo tikrai įdomus, šiuolaikiškas, patrauklus jaunimui ir turintis puikias perspektyvas išgarsėti.“

Daugiau apie spektaklį galite paskaityti čia: http://www.ltg.lt/index.php/10-naujienos/445-laimes-ziburys-2018

Bilieto kaina: €5. Jei susidomėjote, lauksiu Jūsų laiškų ir klausimų. Rašykite šiuo el. pašto adresu: [email protected].

Kadangi apsakymas yra privalomosios literatūros sąraše, tai šauni galimybė mokiniams susipažinti ir dar labiau įsigilinti į kūrinį!

Pagarbiai
Domantė Tirylytė
———————————-
Projekto koordinatorė
Aktorių ansamblis „DEGAM“
www.degam.lt

Autorius Petras Gedvilas

Svetainės administratorius

Peržiūrėti visus įrašus, kuriuos parašė Petras Gedvilas →

2 Comments on “Aktorių ansamblio „DEGAM” spektaklis „Laimės žiburys. Daugtaškis””

  1. Kolegos, pasižiūrėkite kultūros pasą. Yra išvažiuojamieji spektakliai. Dabar pagal Kultūros pasą į gimnaziją kviečiu Naująjį neįgaliųjų teatrą su spektakliu ,,Beauštanti…”(5eurai būtų mokėt, bet sumoka pasas). Labai norėjau mokiniams parodyti jų spektaklį ,,Vaižgantas”, deja, reikia važiuoti pas juos (nors ir vietoje – mokiniai turi veiklos ir nesusirinko grupė, o pastatymas nuostabus). Taip pat mielai į mokyklas atvažiuoja Birutė Mar su spektakliu ,,Poetė”. Vėl kviečiamės su Kultūros pasu. Po naujųjų mtų kviesimės su spektakliu ,,Jis ir ji” (pagal J.Biliūną). Kolegos, tikrai mus supranta menininkai, tik paieškokime. Mane domino tik šie veikėjai ir jų renginiai. Pasižiūrėkite, paieškokite – manau, kad rasite jų ir daugiau.

  2. Laba diena, sudomino, žinau, ką reiškia sukurti tokį darbą, smagu, bet provincijos vaikams brangoka.Gal galima tartis kitaip?

Komentarai Išjungti.