Seimui pritarus startuoja mokytojų etatinio darbo užmokesčio modelio įvedimas

Seimas šios dienos plenariniame posėdyje pritarė bene dešimtmetį šalies mokytojų lauktam etatinio darbo užmokesčio sistemos modeliui. Šiam modeliui įvesti iki 2020 m. etapais bus skirti 95 mln. Eur, leisiantys padidini mokytojų atlyginimus apie 20 proc.

Pradėjus įvedinėti modelį, nuo šių metų rugsėjo mokytojams atlyginimai bus skaičiuojami už etatą, kurį sudarys 1512 metinių arba 36 savaitinės valandos, nebe už atskiras valandas. Tai socialiai teisingesnis darbo užmokesčio modelis, leisiantis mokytojams atlyginti už visus mokyklos bendruomenei atliekamus darbus, ne vien tik už pamokas ir su jomis susijusią veiklą. Iki šiol mokytojų atlyginimas priklausė nuo pamokų skaičiaus, už kitą įvairią veiklą mokytojams nebuvo atlyginama. Mažėjant mokinių skaičiui, mažėjo ir atlyginimas.

Šiemet nuo rugsėjo iki metų galo iš valstybės biudžeto modeliui įvesti papildomai skiriama 17,4 mln. Eur. Jau kitąmet vidutinis mokytojo darbo užmokestis padidės apie 20 proc. ir sieks daugiau nei 1000 Eur.

Tikimasi, kad nauja apmokėjimo sistema sudarys sąlygas geresnei ugdymo kokybei: mokytojai daugiau laiko galės skirti darbui su mokiniais ne tik pamokų metu, darbui su tėvais, pasirengimui pamokoms ir kitoms veikloms.

„Džiaugiuosi, kad Seimui užteko politinės valios priimti kelioms dešimtims tūkstančių šalies mokytojų ilgai lauktą ir svarbų sprendimą. Atlygis už darbą yra bene svarbiausias ir jautriausias kiekvieno darbuotojo klausimas. Mes kalbame apie mokytojus, kurių rankose yra mūsų vaikai, jų ateitis, visos mokyklos ateitis ir gerovė. Todėl itin svarbu, kad modelio įvedimas nebuvo atidėtas ir dabar visi kartu galime dideliais žingsniais judėti pirmyn“, – sako švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Pasak ministrės, darbas dar nebaigtas, tai didelis žingsnis į priekį, bet toliau bus padedama mokyklų vadovams ir mokytojams pereiti prie naujos sistemos, vyks konsultacijos, mokymai.

Įvedant naująjį modelį, mokyklų vadovai iki ateinančių mokslo metų turi susitarti su darbuotojais ar su jų atstovais dėl kontaktinių ir nekontaktinių valandų skaičiaus pasiskirstymo, turi parengti ir patvirtinti darbuotojų pareigybių aprašymus, patvirtinti darbuotojų pareigybių (etatų) sąrašą, parengti ir patvirtinti naujas darbo tvarkos taisykles, kolektyvinę sutartį, jeigu mokykloje tokia yra.

„Etatinis užmokestis yra teisingesnė apmokėjimo sistema. Tai būdas mokyklai dirbti kūrybingiau. Geriausius mokytojus mes „premijuodavome“ pamokomis, o kitus darbus jie iki šiol darė be užmokesčio savo laiko, savo šeimų sąskaita. Savo mokykloje galėsiu „atlaisvinti rankas“ tiems mokytojams, kurie galėtų inicijuoti ir nuveikti darbus, kuriems ir yra sutverti“, – sako Rasa Dagienė, Radviliškio Vinco Kudirkos progimnazijos direktorė.

„Visos valandos bus apmokamos vienodu tarifu. Ir tai didelis etatinio modelio pliusas. Kiekviena mokykla etatinio modelio sistemoje gali surasti tą „grūdą“, kuris padėtų jos mokytojams tapti laimingesniems, saugesniems. Reikia paimti iš jo visa, kas geriausiai tinka būtent tik tai mokyklai“, – įsitikinusi Loreta Šernienė, Alytaus šv. Benedikto gimnazijos direktorė.

Etatinis darbo užmokestis įvedamas dviem etapais, baigiant  jį diegti 2019 m. rugsėjo 1 d.

Rengiantis modelio įvedimui, mokyklų vadovams ir mokytojams jau kurį laiką teikiama visokeriopa pagalba: ŠMM sukūrė specialų interneto tinklalapį etatinis.lt, kuriame veikia speciali skaičiuoklė, per visą vasarą mokytojus ir mokyklų vadovus konsultuoja 10 atrinktų konsultantų – mokyklų vadovų, veikia nemokama telefono karštoji linija. Mokyklų vadovai, taip pat savarankiškai ir patys mokytojai internete gali pateikti prašymą, kad konsultantai atvyktų į jų mokyklą. Iki šiol tokius prašymus yra pateikusios 30 mokyklų.

Švietimo ir mokslo ministerijos
Komunikacijos skyrius
Tel. (8 5) 219 1183
El. p. [email protected]

ŠMM informacija

Autorius Petras Gedvilas

Svetainės administratorius

Peržiūrėti visus įrašus, kuriuos parašė Petras Gedvilas →