Artėjant lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminui

Birželio 2 d. vyks lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminas. Šį privalomą brandos egzaminą šiemet laikys daugiau kaip 30,5 tūkst. abiturientų. Vieni jų laikys mokyklinį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą, kiti – valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą. Tikime, kad kiekvienas jam pasirengė kaip galėdamas geriausiai.

Kaip ir ankstesniais metais, mokiniai turės parašyti rašinį, pasirinkę vieną temą iš siūlomų keturių: dviejų samprotaujamųjų ir dviejų literatūrinių. Per egzaminą prie kiekvienos temos bus pateikti du autoriai, tačiau jie bus tik rekomenduojami. Reikalavimas remtis bent vienu privalomu autoriumi lieka, bet mokiniai jį galės rinktis ne tik iš tų, kurie nurodyti prie temos, bet iš visų 36 šio dalyko bendrojoje programoje nurodytų privalomų autorių, kurie bus pateikti ir užduoties sąsiuvinyje.

Šiais metais per lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą mokiniai galės naudotis suskaitmenintais privalomų programos autorių kūriniais kompiuteryje, atjungtame nuo interneto tinklo. Tačiau atkreipiame dėmesį, kad naudotis kompiuteriu nėra būtina. Ši naujovė, viena vertus, yra pagalba mokiniui, antra vertus, – tam tikras laiko planavimo iššūkis, nes juk egzamino trukmė nepailgėja. Todėl kiekvienas pirmiausia turėtų pasverti, ar jam per egzaminą tikrai reikalingi šaltiniai. Norintieji pasinaudoti kompiuteriais turėtų tinkamai suplanuoti savo darbą ir numatyti, kada ir kiek laiko galės tam skirti. Iš viso per šį brandos egzaminą kompiuteriu galima naudotis 20 minučių (šį laiką išnaudojant vienu prisėdimu arba du kartus po 10 minučių), o iki egzamino pabaigos likus pusantros valandos, kompiuteriu galima naudotis tik 10 minučių, jei laukia kiti mokiniai. Vienu kompiuteriu naudosis ne daugiau kaip septyni mokiniai. Jei, pavyzdžiui, jie visi vienu metu sumanys pasinaudoti kompiuteriu likus pusvalandžiui iki egzamino pabaigos, tą padaryti galės tik trys, o keturiems laiko nebeužteks. Tokiu atveju eilė naudotis kompiuteriu bus sudaroma pagal mokinių sėdėjimo vietų numerius didėjimo tvarka. Todėl, jei mokinys ketina pasinaudoti kompiuteriu, neturėtų to nukelti į egzamino pabaigą.

Balandžio 16–20 d. mokiniai galėjo susipažinti, kaip privalomų programos autorių kūriniai bus pateikiami kompiuteryje egzamino metu. Jeigu to nepadarė, gegužės 29 d. 14.30 val. numatyta „Mokytojo TV“ transliacija, kurioje tai bus pristatoma.

Šiais metais per visus brandos egzaminus mokiniai turi rašyti juodai rašančiais tušinukais. Tai turėtų užtikrinti skenuotų atsakymų lapų vaizdų, kuriuos mokiniai mato skelbiant egzamino rezultatus, kokybę. Tą patvirtina jau įvykę egzaminai – šiais metais skenuotų vaizdų kokybė kur kas geresnė. Todėl eidamas į egzaminą mokinys turi dar kartą pasitikrinti, ar jo rašymo priemonė – juodai rašantis tušinukas – pakankamai gerai rašo.

Tikimės, kad ir mokiniai, ir egzamino vykdytojai bei kiti su juo susiję asmenys padarys viską, kad egzaminas vyktų sklandžiai. Ir niekam nesutrukdys kaukšintys batai, nes einantieji į egzaminą bus pamąstę ir apie tokias smulkmenas.

NEC informacija

Autorius Petras Gedvilas

Svetainės administratorius

Peržiūrėti visus įrašus, kuriuos parašė Petras Gedvilas →