Tautinių mitų (de)sakralizavimas

Džiaugiamės, kad pirmosios keturios Jaunųjų literatūrologų akademijos sesijos sulaukė mokinių iš visos Lietuvos susidomėjimo, ir kviečiame prisijungti!

2018 m. pavasarį Vilniaus universiteto Kauno fakultetas (VU KnF) ir organizacija „Mokyklinės lituanistikos alternatyvos“ (MLA) 9–12 kl. mokinius ir mokytojus kviečia dalyvauti Jaunųjų literatūrologų akademijos sesijose. Tai literatūros mokslo populiarinimo renginys, skirtas supažindinti mokinius su įvairiomis galimybėmis analizuoti literatūrą.

PENKTOJI sesija. Tautinių mitų (de)sakralizavimas.

Laikas: 2018 m. gegužės 17 d. 14–15.45val.
Vieta: Vilniaus universiteto Kauno fakultetas, V. Gronsko auditorija (VU KnF II korp., Muitinės g. 8).

Anotacija. Pirmoje dalyje bus pristatyta kultūrinių mitų kūrimo ir jų ardymo svarba, iš šios perspektyvos bus aptariami filmas „Emilija iš Laisvės alėjos“, valstybės 100-mečio renginių programos, su ja susiję publicistiniai straipsniai apie patriotizmą ir tautiškumą. Filmų ir straipsnių problematika bus siejama su tautinės ideologijos svarba ir pavojais. Antroje dalyje remiantis aptarta medžiaga bus analizuojami programinių lietuvių literatūros autorių (Jono Radvano, Maironio, Justino Marcinkevičiaus, Mariaus Ivaškevičiaus) kontekstai ir jų kūriniai, pateikiami patarimai, kaip paskaitoje pateiktas idėjas pritaikyti rašiniuose. Daugiausiai dėmesio bus skiriama Mariaus Ivaškevičiaus pjesei „Madagaskaras“. Trečioje (praktinėje) dalyje mokiniai pristatys savo darbus apie tautinių mitų kūrimo ir ardymo svarbą minėtų autorių kūryboje, vyks darbų aptarimas, diskusija.
Kviečiame registruotis!
Norėčiau dalyvauti „dalyvio statusu“: https://goo.gl/75BVgp

PROGRAMA

14.00-15.15 val.  Mindaugas Grigaitis (VU KnF). Tautinių mitų desakralizavimas Mariaus Ivaškevičiaus pjesėje „Madagaskaras“.

15.15-15.30 val.  Motiejus Krutulis (Kauno jėzuitų gimnazija). Kas yra
„sąmoningas patriotas“?

15.30-15.45 val.  Gabija Savičiūtė (Kauno jėzuitų gimnazija). Tėvynės vaizdinys skirtingų epochų lietuvių literatūroje.

Autorius Petras Gedvilas

Svetainės administratorius

Peržiūrėti visus įrašus, kuriuos parašė Petras Gedvilas →