Jaunųjų literatūrologų akademijos sesija „Mimikrijos problema lietuvių literatūroje”

Džiaugiamės, kad antroji Jaunųjų literatūrologų akademijos sesija „Krikščioniškos pasaulėjautos ženklai literatūroje” sulaukė dar didesnio mokinių iš visos Lietuvos susidomėjimo, ir kviečiame prisijunti!

2018 m. pavasarį Vilniaus universiteto Kauno fakultetas (VU KnF) ir organizacija „Mokyklinės lituanistikos alternatyvos“ (MLA) 9–12 kl. mokinius ir mokytojus kviečia dalyvauti Jaunųjų literatūrologų akademijos sesijose. Tai literatūros mokslo populiarinimo renginys, skirtas supažindinti mokinius su įvairiomis galimybėmis analizuoti literatūrą.

Trečioji sesija. Mimikrijos problema lietuvių literatūroje

Laikas: 2018 m. gegužės 3 d. 12–15 val.

Vieta: Vilniaus universiteto Kauno fakultetas, Muitinės g. 8, V. Gronsko auditorija (VU KnF II korp., Muitinės g. 8).

Anotacija. Sesijos tikslas – atskleisti, kaip lietuvių literatūroje kritikuojama socialinė mimikrija (įsivaizduojamai pranašesnių kultūrų imitacija).

Šįkart gilinsimės į socialines problemas: tautinės tapatybės išsižadėjimo, vyriškumo ir moteriškumo stereiptipų, prisitaikymo prie aplinkos klausimus.  Pirmoje dalyje bus pristatyta mimikrijos sąvoka, iš kultūrologinės perspektyvos aptariamas filmas „Mimikrijos sindromas“, filmo problematika siejama su Lietuvos sociokultūrine aplinka. Antroje dalyje remiantis aptarta medžiaga bus analizuojami programinių lietuvių literatūros autorių (Kristijono Donelaičio, Vinco Kudirkos, Juozo Apučio) kontekstai ir jų kūriniai, pateikiami patarimai, kaip mimikrijos teoriją pritaikyti rašiniuose. Trečioje (praktinėje) dalyje mokiniai pristatys savo darbus apie mimikrijos ženklus minėtų autorių kūryboje, vyks darbų analizė, diskusija.

PROGRAMA

12.00 – 13.30 val. Mindaugas Grigaitis (Vu KnF). Kas yra mimikrija?

13.30 – 13.40 val. PERTRAUKA.

13.40 – 14.00 val. Roberta Danieliūtė (Kauno jėzuitų gimnazija). Moteris – silpnoji lytis?

14.00 – 14.20 val. Kotryna Andriuškevičiūtė (Kauno jėzuitų gimnazija). Vyriškumo formų įvairovė.

14.20 – 14.40 val. Miglė Damijonaitytė (Kauno VDU „Rasos“ gimnazija). Individo ir visuomenės santykis literatūroje (Alberas Kamiu, Antanas Škėma, Juozas Aputis).

14.40 – 15.00 val. Interaktyvios užduotys ir diskusija.

Kviečiame registruotis: https://goo.gl/x3dBUZ

Autorius Petras Gedvilas

Svetainės administratorius

Peržiūrėti visus įrašus, kuriuos parašė Petras Gedvilas →