Egzaminai liks be karūnos

Dabartinių dešimtokų, kai šie taps abiturientais, likimo vien brandos egzaminas turėtų nebelemti – nuo rudens turėtų būti įvestas kaupiamasis balas. Galutiniame abituriento vertinime jis gal net bus lygiavertis egzaminui.

„Neteisinga, kad abituriento likimą lemia kelios egzamino valandos. „Gaudome“ juos painiomis užduotimis su išimtinėmis sąlygomis, o gyvenimas seniai diktuoja visai kitokius iššūkius“, – sako Šiaulių Stasio Šalkauskio gimnazijos direktorė Loreta Tamulaitienė.

Ji tikina labai laukianti kaupiamojo balo modelio įteisinimo, nes šiuolaikinė mokykla turi ugdyti vaiką kaip asmenybę, o ne vien mokyti atskirų dalykų.

Skatintų mokytis nuolat

L. Tamulaitienė piktinasi, kad egzaminai jau seniai neatitinka to, ko jauniems žmonėms reikia gyvenime, o pats egzaminų organizavimo procesas net prieina prie absurdų. Patikra pasiekė tokį lygį, kad sloguojančiam abiturientui į egzaminą neleido įsinešti… nosinaitės, tad varvančią nosį jam teko valyti į rankovę.

Regis, gerokai peržengėme ribą. Beje, kaip yra pažymėjęs nepriklausomas švietimo konsultantas dr. Algirdas Zabulionis, juo toliau į Rytus – Užkaukazę, Centrinę Aziją, tuo menksta pedagoginiai egzaminų tikslai ir didėja antikorupciniai: egzaminai darosi išoriniai, t. y. moksleiviui reikia kur nors eiti jų laikyti, atsiranda vardo ir pavardės kodavimas, o egzaminai tampa įrankiu kovai su korupcija.

Daugiau skaitykite: 

Egzaminai liks be karūnos

© Lietuvos žinios

Autorius Petras Gedvilas

Svetainės administratorius

Peržiūrėti visus įrašus, kuriuos parašė Petras Gedvilas →