Mokytoja ekspertė įvertino 38 balus gavusio abituriento rašinį

Praėjusią savaitę į DELFI kreipęsis abiturientas sakė esąs nusivylęs gautu 38 balų įvertinimu. Tačiau rašinį perskaičiusi lietuvių kalbos mokytoja ekspertė mano, kad jaunuolis gavo netgi per daug.

Dauguma DELFI skaitytojų po straipsniu surengtoje apklausoje palaikė pasiskundusį abiturientą ir sakė, kad jis buvo vertas daugiau. Paprašėme rašinį įvertinti lietuvių kalbos mokytojos ekspertės, Lietuvių kalbos ir literatūros mokytojų sąjungos valdybos narės Reginos Dilienės. „Perskaičiau rašinį, netgi sutikrinau spausdinto teksto ir originalo klaidas (buvo neatitikimų) ir drąsiai galiu tvirtinti, kad 38 balai už tokį rašinį yra per daug“, – DELFI teigė R. Dilienė.

Mokytoja sakė neturinti šių metų taškų ir balų atitikimo lentelės (jos neviešinamos), bet pagal 2013 m. vertinimą, darbas turėjo surinkti bent 27 tašus, kad gautų 38 balus. R. Dilienė nemano, kad šįmet būta kokių nors drastiškų pakeitimų.

„Atsiųstame darbe, net labai geranoriškai vertinant, yra 10 stiliaus klaidų, 3 minties šuoliai/ teksto vientisumo pažeidimai, 2 gramatikos klaidos, 6 rašybos klaidos, 14 skyrybos klaidų. Taigi visa, kas nėra turinio vertinimo sritis, pelno 11 taškų“, – dėsto mokytoja ekspertė. Jį įvertino ir turinį. „TEMA: tema menkai suprasta, nes reikėjo rašyti ne apie tai, ar Skirgaila / Balys Sruoga yra vyriškas, o nagrinėti, kaip apskritai vyriškumo SAMPRATA susijusi su istoriniu / kultūriniu laikotarpiu. Samprotavimo, kaip tokio (svarstymo, lyginimo, klausimų kėlimo ir pan.), šiame darbe apskritai nėra! Nėra skirtingų žiūros taškų: psichologinio, socialinio, filosofinio, istorinio ir pan. Užtat daug tuščiažodžiavimo, o per jį atsiranda pora nedidelių FAKTO klaidų, už kurias galima atimti tašką iš turinio vertinimo (arba pažymėti kaip stiliaus klaidą).

Skaitykite daugiau:

Mokytoja ekspertė įvertino 38 balus gavusio abituriento rašinį

 

 

Autorius Petras Gedvilas

Svetainės administratorius

Peržiūrėti visus įrašus, kuriuos parašė Petras Gedvilas →